FAQ

Vanliga frågor och svar

1. Lagar och regler kring vinter- och dubbdäck

Krav på vinterdäck 1 december–31 mars

Vinterdäck, dubbade eller dubbfria, ska användas 1 december – 31 mars om det råder vinterväglag. Mönsterdjupet ska vara minst 3 millimeter, Däckia rekommenderar dock ett mönsterdjup på 5 millimeter mönsterdjup för att fungera bra i vinterväglag.

Dubbdäck får användas 1 oktober – 15 april

Under perioden 1 oktober – 15 april får dubbdäck användas, eller annan tid om det råder vinterväglag eller förväntas bli. Av miljöskäl finns vintertid lokala förbud mot dubbdäck på vissa vägar.

Vad är vinterväglag?

Vinterväglag anses råda när det finns snö, is, snömodd eller frost på någon del av vägen. Om det råder vinterväglag på platsen är det polisen som avgör.

2. Vilket mönsterdjup krävs?

För sommardäck är det godkänt med ett mönsterdjup ned till 1,6 mm, men tänk på att däckens våtgrepp försämras redan vid ett mönsterdjup på 3-4 mm.

3. Hur vet jag vilken däckdimension som passar på min bil?

Ett enkelt sätt att ta reda på däckdimensionen är att titta på bilens registreringsbevis. Där framgår vilken däckdimension som din bil registrerats med, och eventuellt står även vilka alternativa däckdimensioner som passar. Du kan också titta på dina tidigare däck, då alla däck är märkta med sin däckdimension.

Observera att du ska titta på märkningen av dina sommardäck för att hitta rätt dimension för sommardäck, och tvärtom vad gäller vinterdäck.

4. Får jag köra med dubbfria vinterdäck året om?

Ja, men det är inget vi rekommenderar. Dubbfria vinterdäck har betydligt sämre vägegenskaper än sommardäck när det är varmt. Gummit i däcken blir mjukt av värmen. Detta innebär att däcken kan bli sliriga, att de slits ned fortare och att bromssträckan blir märkbart längre.

5. Vad är skillnaden mellan däck och hjul?

Det är lätt att blanda ihop begreppen däck och hjul.

Däck = bara det svarta gummit
Hjul =  däck+fälg (färdigt att skruva på bilen)

6. Hur vet jag hur gamla mina däck är?

Alla däck har en märkning på däckets sida, kallad DOT-kod. Sedan 2000 består koden av fyra siffror. De två första siffrorna visar däckets tillverkningsvecka och de två sista tillverkningsåret.

Exempel: DOT-koden 0409 betyder alltså att däcket är tillverkat vecka 4 och år 2009.

Kontakta oss